Sterke professionele ontwikkeling met beeldcoaching

Een beeld zegt meer dan duizend woorden, dit is dan ook de kracht van beeldcoaching bij de begeleiding van professionals in het onderwijs en de kinderopvang. Door de beelden samen met de professional te bekijken en analyseren, komen we snel tot de kern. Wat gaat er allemaal goed, wanneer reageren kinderen het meest positief en hoe kunnen we uw kennis toepassen voor uw verdere ontwikkeling?

Hoe gaan we te werk met beeldcoaching?

Voordat we starten met het maken van beelden met de camera in de groep, bespreken we eerst waarop de focus zal liggen. In dit voorgesprek verkennen we de ontwikkelvraag en bepalen we de doelen van het beeldcoachtraject: Waar loopt u als professional tegenaan? Wat hoopt u te kunnen verbeteren en wat heeft u reeds geprobeerd? Vervolgens worden er beeldopnames gemaakt en gaan we deze analyseren en bespreken.

Ontwikkeling vanuit een nieuw perspectief

Deze begeleiding is allesbehalve bedoeld om professionals de les te lezen en hen te vertellen hoe zij zouden moeten werken. Integendeel, de focus ligt juist op wat er goed gaat en hoe dit meer toe te passen om kinderen nóg beter te begeleiden in hun ontwikkeling. Beeldcoaching is zo krachtig omdat het de professional helpt vanuit een ander perspectief te kijken naar de eigen communicatieve vaardigheden en de interactie met de kinderen.

Broers Onderwijsadvies - beeldcoaching

Wat kan beeldcoaching voor leerkrachten en professionals betekenen?

  • U kunt de beelden vaker terugkijken en zien wat er allemaal gebeurt in de klas.
  • U ziet zichzelf vanuit een nieuw perspectief, dit is verhelderend.
  • U leert reflecteren op de beelden, waardoor u inzichten verwerft die in uw situatie van toepassing zijn, met positief effect.
  • U hebt een nieuw startpunt, van waaruit u zich verder kunt ontwikkelen.
  • U ontwikkelt uw communicatieve vaardigheden.

Beeldcoaching kan deel uitmaken van het adviestraject voor ontwikkelingsgericht werken of bij andere scholingstrajecten voor onderwijs en kinderopvang.

Zelfontwikkeling van professionals ondersteunt de ontwikkeling van jonge kinderen

Wanneer u tijdens het beeldcoachingsproces als professional tot nieuwe inzichten komt die u energie geven, begrijpt u hoe belangrijk motivatie voor kinderen is bij het leren van nieuwe vaardigheden. Ik ben ervan overtuigd dat de ontwikkeling van kinderen baat heeft bij de zelfontwikkeling van de leerkracht of pedagogisch medewerker. Ik deel hierover graag mijn inzichten met u.

Broers Onderwijsadvies - beeldcoaching
bubbles wit

“Sandra is goed op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen, bijvoorbeeld de wet IKK. Sandra zorgde dat wij goede planningsformulieren kregen en ook naslagwerken waaruit we veel nieuwe informatie en tips konden halen. Sandra gaf ons handvatten, waar je als team mee verder kunt. Aan het eind van de scholing kwam ze in elke groep op de werkvloer kijken. Deze persoonlijke aandacht is door ons als heel fijn ervaren."

Team van De Paddenstoel | Geertruidenberg